CONTACT

 
INTERNATIONAAL DANSTHEATER
Dans
Tin Pan Alley

Zaal: midden- en grote zaal
Beschikbaar: oktober 2019
Lengte: middag-of avondvullend
Bijzonderheden: piano noodzakelijk
Garantiesom: € 4.500,00 excl. 5% AR en de wettelijke BTW
Internationaal Danstheater
Musica Extrema

Tin Pan Alley
Muzikale leiding: Ben van den Dungen en Tanya Schaap
Special guest: Marije Nie - tapdance, geluid folies en percussie
Choreografie: Neel Verdoorn
Licht- en decorontwerp: Pelle Herfst
Kostuumontwerp en -uitvoering: Karisma Costumes / Ben Voorhaar
 

INTERNATIONAAL DANSTHEATER

Voorstelling:
Tin Pan Alley

a tribute to the American popular song and dance

In de grote steden tijdens de Roaring Twenties en met name in New York barstte het muzikale leven in alle hevigheid los.

Honderden zo niet duizenden componisten en musici componeerden dag in, dag uit nieuwe melodieën, liedjes, wijsjes, die de rest van de Amerikaanse en uiteindelijk Europese muziekindustrie blijvend hebben veranderd.

Tin Pan Alley is genoemd naar de buurt waarin op piano’s de nieuwe nummers ten gehore werden gebracht; deze vaak niet gestemde piano's klonken alsof er op tinnen pannen werd getrommeld. Tin Pan Alley is de bakermat van de moderne muziek geworden waar elkaar kruis bestuivende geniale geesten rijkelijk putten uit elkaars werelden: Oost-Europese en Joodse muziek vermengden zich met Italiaanse muziek en de jazzmuziek, invloeden van zigeunermuziek uit de Balkan ontmoetten lieflijke Engelse lovesongs. Een ongekende ontwikkeling kwam hiermee op gang en leidde uiteindelijk naar de muziek van vandaag de dag.

De muziek en dans in de jaren 1920 weerspiegelde de uitgelatenheid en levendigheid van de stedelijke invloed. Men werd gegrepen door de ongebruikelijke en de vrijgevochten dansen. Met invloeden vanuit de Afro-Amerikaanse cultuur ontstonden er allerlei variaties in ragtime dance, the shimmy, the charleston, black bottom en met nog meer variaties in de animal dances (o.a. the grizzly bear dance, the turkey trot). De dansen kregen hun plek in the vaudeville shows en musicals, denk aan Josephine Baker die gedurfde nieuwe stijlen introduceerde maar ook Isadora Duncan en Ruth. Saint Dennis. Met name Saint Dennis was een moderne dans pioneer die met haar expressionistische - en experimentele techniek onderdeel van deze periode was. Deze techniek ontwikkelde zich later door in de glorie tijd van de American Social Dancing in the dancehalls (lindy hop, swing).

Kortom, een renaissance na de Eerste Wereldoorlog. Niet alleen vruchtbare bodem waarop een en ander zich innovatief ontwikkelde maar ook een vruchtbare bodem waarop artistiek ruimhartig van elkaars werk gebruik werd gemaakt, als reactie en als tegenreactie. Het multiculturele stadsleven vertaald in de kunst.

Met deze voorstelling willen Musica Extrema en het Internationaal Danstheater een ode brengen aan de durfals, de vernieuwers, de gekken, de zoekers, de veranderaars, de verwondering en de nieuwsgierigheid.

Tin Pan Alley is de tweede coproductie van Musica Extrema en het Internationaal Danstheater
Muzikale leiding: Ben van den Dungen en Tanya Schaap
Special guest: Marije Nie - tapdance, geluid folies en percussie

Choreografie: Neel Verdoorn
Licht- en decorontwerp: Pelle Herfst
Kostuumontwerp en - uitvoering: Karisma Costumes / Ben Voorhaar

5 Musici, 5 Dansers
 Foto's
 PreviewBestandsnaamAfmeting  

Tin Pan Alley (6).jpg 14.84 MB
Tin Pan Alley (5).jpg 2.85 MB
Tin Pan Alley (4).jpg 5.40 MB
Tin Pan Alley (3).jpg 5.34 MB
Tin Pan Alley (2).jpg 12.59 MB
Tin Pan Alley (1).jpg 16.40 MB
Tin Pan Alley.jpg 4.76 MB
Tin Pan Alley (c) Sebastiaan Peelen.jpg 547.49 kB
Internationaal Danstheater.JPG 2.67 MB

 Techniek
 PreviewBestandsnaamAfmeting  

Technischelijst Tin Pan Alley 19.00.02update.pdf 574.41 kB